työaika

Miten työajanseuranta voi parantaa laskutusta?

Vuoden 2021 alusta on tullut voimaan uusi työaikalaki, jonka mahdollisuuksista myös bloginkin kirjoittelimme. Voit lukea blogin täältä. Tässä kirjoituksessa asiaa tarkastellaan toisenlaisesta kulmasta; nimittäin miten työajanseuranta voi lisätä ja tehostaa laskutusta ja työaikaa.

Työsuhde-edut ja tuottavuus - Miksi työsuhde-etuja kannattaa tarjota?

Tyytyväinen työntekijä on tuottava työntekijä. Tapoja lisätä työssä viihtymistä ja tuottavuutta on useita, eivätkä ne syö kassaa tyhjäksi. Päinvastoin, ne kannattaa nähdä investointina, joka maksaa itsensä moninkertaisena takaisin. Tässä kirjoituksessa käyn läpi, mitä vaihtoehtoja työnantajalla on työhyvinvoinnin ja työssä jaksamisen lisäämiseksi.

Työsuhde-etu ei aina tarkoita rahassa mitattavaa etuutta, vaan se voi olla myös ns. aineetonta etua. Työsuhde-eduista hyötyy totta kai myös työnantaja itsekin.

Laskutuksen uusi aika on täällä

Laskutuspäivä = juhlapäivä. Tavallaan kyllä, mutta siitä on vielä matkaa siihen, että rahat ovat tilillä - jos ovat. Mitäpä, jos siirtyisimme laskutuspäivä - ajattelusta naksun verran vuoteen 2020 - joka päivä voi olla laskutuspäivä. Joka päivä kannattaa laskuttaa, jos siihen on mahdollisuuksia.

Mitäs, jos voisitkin saada työn laskutettua sillä sekunnilla, kun työ on valmis ja saisit vielä rahat viimeistään seuraavaksi päiväksi? Unelmaa? Ei - mahdollisuus.

Työaikalaki 2020 - Mitä se käytännössä tarkoittaa?

Uusi työaikalaki otettiin käyttöön 1.1.2020. Siirtymäaika päättyy 31.12.2020. Mitä muutoksia laki tuo ja miksi varsinkin työnantajan kannattaa siihen perehtyä?

Uusi työaikalaki on mielestäni erittäin tervetullut uudistus ja se on askel kohti modernimpaa, aika- ja paikkariippumatonta työntekoa. Käyn tässä blogissa muutaman oleellisimman muutoksen, mitä uusi työaikalaki tuo tullessaan.

Tilaa aihepiirin työaika RSS-syöte